207 - Funktionell träning

Marie Larsson, föredetta sjukgymnast på SportRehab i Göteborg har skrivit boken "10 effektiva halvtimmespass". I förra veckan fick jag ta del av ett som Lotte kopierade upp till mig och det kallas: Träna ben inför backen. Ett perfekt pass som tar ca 30 minuter och är från början till för skidåkare. Att träna funktionellt är trendigt och man behöver inte alls mycket redskap. Det handlar om en skivstång (kan ersättas med hantlar eller viktplatta), viktplatta, hantlar, balansbräda eller bosuboll. Knäet får jobba riktigt ordentligt och i varje övning handlar det om koncentration.

Du utgår helt och hållet från dig själv. Klarar du högre vikt så höjer du, kan du göra fler repetioner så gör du det. Detta är ett cirkelpass, vilket innebär att du håller uppe tempot och får mer effekt på flåset. Här nedanför visar jag kortfattat hur alla övningar går till. Och jag visste inte hur man la till musik i bakgrunden eftersom ljudet blev mitt prat. Så sätt på denna låten på Spotify och ha lägre volym där. För min röst är inte så upppiggande, haha! Nu får ni trixa lite efter allt jobb jag har gjort. Tänk på att jag visar övningarna sakta, och klart att dom ska vara stabila men själva passet ska vara explosivt.

 


Kör alla övningar med 15-20 sek paus emellan. Vila 5 min. Kör ett varv till! Tänk på att förbereda alla övningar så att du inte vilar för länge. Jag gjorde detta cirkelpasset förra veckan och det var sjukt jobbigt. Repetionerna kommer här:

Övn. 1 - Knäböj med axelpress och tåhävning, 12st.
Övn. 2 - Marklyft, 12st
Övn. 3 - Knäböj på bosuboll, 12st
Övn. 4 - Draken, 12st/ben
Övn. 5 - Utfallsgång med rotation, 12st/ben
Övn. 6 - Skridskohopp, 20 hopp/ben
Övn. 7 - Jämfotahopp framåt, 12st
Övn. 8 - Jämfotahopp sida till sida, 12st
Övn. 9 - Båten med rotation, 2x20

Var jag oklar med något? Kommentera, så ska jag försöka förklara så gott som det går! Tänk på att detta är övningar som jag gör nu och inte som jag gjorde direkt efter operationen. Så ni som är i fas 1 i rehabiliteringen borde inte haka på detta. Kör skiten ur er själva nu och jag hoppas att detta gav er inspiration!

Kan inte sluta skratta åt min allt för seriösa berättarröst. Håll till godo!


Kommentarer
Postat av: emelie

vad duktig du är! skitbra träningstips som många kommer ha stor nytta av! vi har kört funktionell träning med laget under hela året så jag brukar köra de flesta övningarna du visade men det är bra att ha dem i ett program så att det blir mer intensiv cirkelträning som du kör. har dock inte kört det här på ett tag nu och blev sugen så får väl gå upp tidigt imorgon för att hinna till gymmet innan alla biffar hinner ockupera alla fria vikter. :)

2010-11-17 @ 11:59:20
URL: http://whirl.se/korsband
Postat av: Malin

hur mycket har du kvar av rehaben nu? När tror DU att du är tillbaka i fullt spel?

i vilken division spelar ditt lag?Den som kämpat vinner tillslut, kom ihåg det!

2010-11-17 @ 12:00:59
URL: http://thelifeofadreamer.blogg.se/
Postat av: Carro

Va roligt att du har börjat med videoinlägg! Mycket uppskattat :)

2010-11-17 @ 12:13:07
URL: http://caroline-susanne.blogspot.com
Postat av: Irene

Skitbra video, väldigt pedagogisk! det är ganska kul att se vilka övningar det är i passet, i princip alla av dem har jag själv valt att köra också, haha :D Många av dem använde vi oss av när vi fysade med volleyn eller i fysprogrammet vi fick av vår tränare, t.ex. övn 1, 2, 3, 4, 5 och 6 :P

Men detta skall jag definitivt köra, kommer antagligen lägga till lite också men ja... :PFunderar på marklyften bara, det du visar där är raka marklyft (romanian deathlift) inte ett vanligt marklyft :) I vanliga marklyft går man upp och ner med benen också (haha, dålig förklaring), och det tar mer på ryggen, iaf för mig, haha...

2010-11-17 @ 12:25:04
URL: http://iqbanan.blogg.se/
Postat av: airaM

Du är så duktig!!

2010-11-17 @ 13:19:32
URL: http://metrobloggen.se/somenoppenblogg
Postat av: Sandra

nice att du har flyttat till din vanliga adress nu! mycket bra video. den sista tyckte jag var svår att få in en bra teknik på. på din video har du axlarna och huvudet ganska långt fram mot vad jag har. vet inte riktigt hur det ska vara. har inte gjort hela passet. bara testa dem lite.

2010-11-17 @ 15:52:46
Postat av: Carro

Ja, klättring vore hur roligt som helst, dock har jag inte dom bästa armmusklerna men jag antar att det finns någon slags "livlina"... :)Men boxningsrinken kan man ju testa, bra fotarbetsövning om inte annat :)

2010-11-18 @ 16:34:32
URL: http://caroline-susanne.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin