94 - Statistik


Idag hamnade jag på Åsas blogg som har opererat både främre och bakre korsbandet. Hon länkade till Svenska korsbandsregistret årsrapport från år 2008, där fanns det mycket statistik gällande skador på främre korsbandet.

Ca 7200 personer drabbas av en korsbandsskada årligen varav ca 3000 opereras i Sverige. De sjukhus som utförde mest korsbandsoperationer under 2008 var Capio Arto Clinic som hann med hela 545 stycken medans där jag opererade mig (Alingsås Lasarett) utförde 34 st. De som genomgår en korsbandsoperation är oftast mellan 26-29 år och det kan tolkas att det är inte bara unga idrottsaktiva som skadar sig utan äldre personer har också instabila knän.  

Från ett antal studier är det känt att kvinnor har större risk att råka ut för en korsbandskada än män, men det är fel! 60% av de patienter som genomgår en korsbandsoperation är män. I mitt fall om man pratar om handboll är det större risk för en kvinna att råka ut för en korsbandskada och utföra en korsbandsoperation (se cirkeldiagrammet nedan).

En korsbandsoperation tar ca 76 minuter och enligt min läkare tog min ca 60 minuter. Korsbandsregistret är tillför oss korsbandskadade att fylla i 1, 2, 5 och 10 år efter operationen. Genom alla frågorna och våra svar kommer man fram till vilka operationsmetoder som är bäst. Man får bland annat beskriva om man har smärta i knäet eller funktionsnedsättning vid idrott. Vill du själv läsa hela årsrapporten? Tryck HÄR.


 


Kommentarer
Postat av: Sandra

undrar om du kommer att våga åka skidor i framtiden. ser i diagrammet att det kan vara ganska farligt. hoppas att det inte ska stoppa dej!

2010-02-25 @ 10:49:42
Postat av: Mart

Nej, det är inte fel att kvinnor löper större risk att råka ut för en korsbandsskada.



Antalsmässigt är det fler män än kvinnor som drabbas av korsbandsskador, men kvinnor är ändå procentuellt i förhållande till antalet utövare klart överrepresenterade.



Fler män än kvinnor utövar idrott där riskerna för att råka ut för korsbandsskador är stora, och därmed är det självklart fler män som skadas.



Om man tittar i diagrammet ser man att t ex fotboll är den sport där enskilt antal skador är störst. Förhållandet män/kvinnor som spelar fotboll är (ungefär) procentuellt 75-25 i männens favör, alltså är kvinnor överrepresenterade vad gäller korsbandsskador där.



Ungefär samma är det i innebandyn, 73% män och 27% kvinnor.



Bland tonåringar är risken att tjejer drabbas av korsbandsskador upp till åtta gånger så stor som att killarna gör det, det är skrämmande siffror det.

2010-03-03 @ 02:48:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin